Зелени стени

Зелена стена в заведение в центъра на София

Що е то зелена интериорна стена или вертикално озеленяване?
Декоративното или рекламно озеленяване на вертикални повърхности е познато с различни имена като живи стени, вечнозелени стени, вертикално озеленяване, стенни или вертикални градини. Вертикалното озеленяване на интериорните и екстериорни стени може значително да подобри, както атмосферата, така и здравето на обитателите, ако се използва във вътрешни пространства. То може да бъде изпълнено с всякакъв вид растителни видове – трева, вечнозелени растения, цветни видове, храсти, а също така и с мъхове от тип MOSS Decor. Оригиналните зелени стени намират приложение при изискано брандиране интериора на луксозни ресторанти, барове и дискотеки с цел по-голямо удоволствие и комфорт за Вашите клиенти, при креативна декорация на работното място или зони за релакс в офиса за по-добра и продуктивна среда, при нестандартни интериорни решения в дома – поради релаксиращия им ефект, а даже и в болнични заведения с оглед облекчаващите умората свойства.


MOSS Decor – вертикално озеленяване с мъх
Ако клиентът желае да инсталира натурална стена като трайно решение в интериора на дадено помещение, но предпочита да не се ангажира с абонаментна поддръжка, няма възможност за водоснабдяване и канализация на мястото или не може да бъде осигурена необходимата осветеност и температурен режим, алтернативата е иновативния продукт от естествени мъхове MOSS Decor. Повече информация за този тип интериорно покритие, можете да прочетете тук.

 


Вертикално озеленяване с поливна система /вертикална градина/

По-популярните видове вертикално озеленяване изискват окачена конструкция и канализация. Конструкцията е изградена от касети, в които се вгражда почвен субстрат и се интегрира поливна система. В т.нар. касети се посаждат различни видове растения, които автоматично се поливат чрез капково напочваяване в определени часове от денонощитието. За по-добра визия и дълготрайност на вертикалните градини е необходима редовна поддръжка от страна на ландшафтни специалисти, както и подходящо осветление и температура на въздуха. Пример за подобна зелена стена можете да видите на снимката по-долу:

Living-Vertical-Garden